Den evolutionære historie af mennesker og neandertalere som skrevet i vores genomer

Ph.d.-forsvar, onsdag den 22. september 2021, Moisès Coll Macià

22.09.2021 | Mette Nielsen

Moisès Coll Macià

Menneskets historie er en kompleks fortælling omkring opdagelsesrejser ud i verden og møder med andre folkeslag, heriblandt neandertalere og denisovanere. Resultatet af disse møder kan stadig ses i vores arvemateriale i dag, hvor 2 til 6% stammer fra disse arkæiske mennesker. Denne afhandling omhandler søgningen efter de arkæiske brikker i vores arvemateriale for at samle puslespillet som er neanderthal genomet. Med den viden, kan vi få indsigt i hvem vores nærmeste slægtninge er, hvornår og hvor vi mødte dem og lære om vores menneskelige natur. For eksempel, ud fra neandertalernes mutationsprofil har vi lært at børn hos neandertalerne sandsynligvis har ældre mødre og yngre fædre end børn hos mennesker. Disse og andre forskelle fundet i forældrenes alder blandt menneske befolkninger antyder forskelle i livskvalitet eller kulturelle fremskridt de sidste titusinde år.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Center for Bioinformatik, Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet.

Tid: Onsdag den 22. september 2021 kl. 18.00
Sted: Bygning 1110, lokale 223, Center for Bioinformatik, Aarhus Universitet, C.F. Møllers Alle 8, 8000 Aarhus C.

Afhandlingens titel: Insights into human evolution from archaic introgression patterns and mutational signatures
Kontaktinfo: Moisès Coll Macià, e-mail: moicoll@birc.au.dk, tel.: +45 9185 7668

Professor Graham Coop, Department of Evolution and Ecology, UC Davis, USA
Assistant professor Benjamin Vernot, Evolutionary anthropology, Max-Planck Insitute Leipzig, Germany