Dynamik af urenheder i en kvantegas

Ph.d.-forsvar, torsdag den 21. januar 2021. Kristian Knakkergaard Nielsen.

21.01.2021 | Karen Konradi

Kristian Knakkergaard Nielsen

Illustration af polaron-polaritoner. Urenheden (gennemsigtig kugle) vekselvirker med baggrundsmediet (blå) og med lys (rød). Samspillet af disse vekselvirkninger leder til dannelsen af nye kvasipartikler, kaldet polaron-polaritoner. Kristian viser, at disse kvasipartikler kan udbrede sig meget hurtigere end den fartgrænse, som mediet sætter.

I løbet af sit ph.d.-studium har Kristian Knakkergaard Nielsen forsket i dynamikken af urenheder i en kvantegas. I sådanne systemer forstyrrer urenheden baggrundsmediets struktur. Dette gør urenhederne tungere og mindre mobile, hvorved såkaldte polaroner dannes. Kristian har teoretisk studeret den dynamik, der leder til dannelsen af disse polaroner, og hans forudsigelser beskriver meget præcist nye eksperimentelle observationer af netop dette fænomen.

Han har herefter brugt disse indsigter til at studere, hvad der sker, når en kvantegas kobles stærkt til lys. Han viser, at disse vekselvirkninger mellem lys og atomer gør det muligt for urenheder at udbrede sig meget hurtigere end den fartgrænse, som mediet ellers sætter.

De opnåede forskningsresultater bidrager til forståelsen af systemer med mange partikler ude af ligevægt. De er også et eksempel på, hvordan et kvantesystems kritiske egenskaber kan manipuleres ved at koble det til lys.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Fysik og Astronomi, Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet.

Tid: torsdag den 21. januar. Kl. 15.

Sted: Forsvaret afholdes online. For at modtage et link til begivenheden, send venligst en e-mail til Kristian Knakkergaard Nielsen <kristianknakkergaard@phys.au.dk>

Afhandlingens titel: Dynamik af kvanteurenheder i et Bose-Einstein kondensat
Kontaktinfo: Kristian Knakkergaard Nielsen, e-mail: kristianknakkergaard@phys.au.dk, tlf.: +45 23 64 68 27

Professor Martin Zwierlein, Department of Physics, Massachusetts Institute of Technology, USA