Marsvinets dykkefysiologi og respons på støj - Helt tæt på den danske hval med et puls-ur på ryggen

Ph.d.-forsvar, fredag den 20. november 2020. Siri Lander Elmegaard.

20.11.2020 | Liselotte K. Heller

Siri Lander Elmegaard

Siri Lander Elmegaard har i sit ph.d.-studium forsket i marsvins dykkefysiologi som funktion af adfærd og omgivelser. Hvaler er som luftåndende pattedyr afhængige af at trække vejret, selvom størstedelen af deres liv udspiller sig langt under havoverfladen, hvor de for eksempel jager. For at holde vejret så længe har de en veludviklet dykkerespons, som består i at perifere blodkar trækker sig sammen så blodet, og dermed ilten i blodet, i varierende grad centraliseres til de livsvigtige organer: hjerne og hjerte. Siri Lander Elmegaard har studeret både trænede og vilde marsvin med små data-loggere sat fast med sugekopper. De opnåede forskningsresultater bidrager til forståelsen af hvordan dykkeresponsen reguleres i marsvin, for at optimere fødesøgning og organfunktioner, samt hvordan denne regulering påvirkes af forskellige menneskeskabte støjkilder såsom sonar, som er kædet sammen med hvalstrandinger verden over.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Biologi, Fakultet for Natural Sciences, Aarhus Universitet.

Tid: Fredag den 20. november 2020 kl. 16:00.
Sted: Bygning 1534, lokale 125, Auditorium F, Matematisk Institut, Aarhus Universitet, Ny Munkegade 118, 8000 Aarhus C.
Forsvaret afholdes også online. For at modtage et link til begivenheden, send venligst en e-mail til Mark Bayley, mark.bayley@bio.au.dk
Afhandlingens titel: Ecophysiology of echolocating toothed whales.
Kontaktinfo:  Siri Lander Elmegaard, e-mail: siri@bio.au.dk, tlf.: +45 2685 8014
Professor Terrie M. Williams, Institute of Marine Sciences, University of California, Santa Cruz, CA, USA.
Professor Vincent M. Janik, Scottish Oceans Institute, University of St. Andrews, Scotland, UK.
Associate professor Mark Bayley (formand), Institut for Biologi, Aarhus Universitet, Danmark.
Professor Peter Teglberg Madsen, Institut for Biologi, Aarhus Universitet, Danmark.
Seniorforsker Jonas Teilmann, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, Danmark.