Mikromønstre og proteinkrystaller som værktøjer til at undersøge celle mekanobiologi

Ph.d.-forsvar, Onsdag den 3. april 2024, Anne-Kathrine Kure Larsen

Anne-Kathrine Kure Larsen

Under sine ph.d.-studier undersøgte Anne-Kathrine Kure Larsen forskellige metoder til at introducere og forstå påvirkning af mekaniske kræfter på enkeltcelleniveau. Dette er af særlig interesse inden for mekanobiologi, hvor forskere forsøger at forstå cellers reaktion på mekaniske ændringer i deres miljø. Dette kan både hjælpe med at forstå cellebiologi og hvad sådanne ændringer kan betyde for diverse sygdomme. Anne-Kathrine Kure Larsen studerede, hvordan lysinduceret mikromønsterdannelse kan bruges til at justere både densiteten af extracellulære matrix proteiner på en overflade og til at fremstille 2.5D-mikrostrukturer for at undersøge indflydelsen på bl.a. hjerte- og hjernecellers adfærd. Derudover blev et nyt værktøj i form af en proteinkrystal evalueret for dens anvendelighed til at inducere mekanisk kraft på celler indefra.
De nye forskningsresultater bidrager til udviklingen og forståelsen af, hvordan vi kan udnytte disse værktøjer til at få ny indsigt i mekanobiologi på celle niveau.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Interdisciplinary Nanoscience Center, Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet.

Tid: Onsdag den 3. april 2024 kl. 13.00
Sted: Bygning 1531, lokale 119, Aud-D2, Institut for Matematik, Aarhus Universitet, Ny Munkegade 118, 8000 Aarhus C.
Afhandlingens titel: Investigating Cell Mechanobiology by Extracellular and Intracellular Approaches
Kontaktinfo: Anne-Kathrine Kure Larsen, e-mail: akla@inano.au.dk, tlf.: +45 28292366

Professor Rui Bing Wang, Institute of Chinese Medical Sciences, University of Macau, China

Professor Ana Paula Pêgo, Instituto de Investigação e Inovação em Saúde (i3S), Universidade do Porto, Portugal

Professor Jeppe Vang Lauritsen (forperson), Interdisciplinary Nanoscience Center, Aarhus Universitet, Danmark

Professor Mingdong Dong, Interdisciplinary Nanoscience Center, Aarhus Universitet, Danmark

Jens Baggesens Vej 53, bygning 5221, 8200 Aarhus N.