Nanolim og nedbrydelige polymermaterialer

Ph.d.-forsvar, mandag den 4. oktober 2021, Asger Holm Agergaard.

04.10.2021 | Mie Meulengracht Christensen

Asger Holm Agergaard

I løbet af sit ph.d.-studium har Asger Holm Agergaard forsket i funktionelle polymerer til anvendelse i nanometer tynde lag af lim og brug i responsive, nedbrydelige materialer. Nano-limen består af polymerer fæstnet til overflader i én ende, hvor de danner en ’nano-skov’ af polymerer. Nano-limen er en attraktiv vedhæftningsløsning idet den ikke er giftig og kan laves af ekstremt små mængder af kemikalier. Sin ringe størrelse til trods, fremmer limen vedhæftning mellem rustfrit stål og gummi. Det nedbrydelige materiale består af en polymer, der, når den modtager det rette molekylære signal, omdannes til små kemiske byggesten. Asger Holm Agergaard har vist, hvordan denne polymer i kombination med bio-inspireret kemi kan danne nedbrydelige geler, der frigiver små molekyler, når gelen degraderes.

De opnåede forskningsresultater udvider anvendelsesområdet for funktionelle polymermaterialer og viser, at meget lidt materiale rækker langt, når det bruges på den rette, nanoteknologiske måde.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Interdisciplinært Nanoscience Center (iNANO), Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet.

Tid: Mandag den 4. oktober 2021 kl. 13:15
Sted: Bygning 1510, lokale 213, Auditorium VI, Institut for Kemi, Aarhus Universitet, Langelandsgade 140, 8000 Aarhus C.
Afhandlingens titel: Functional Polymers for Molecular Adhesion and Degradable Materials
Kontaktinfo: Asger Holm Agergaard, e-mail: aha@inano.au.dk, tlf.: +45 50508505
Professor Scott Phillips, Micron School of Materials Science & Engineering, Boise State University, United States of America
Professor Kristoffer Almdal, Department of Micro and Nanotechnology, Danmarks Tekniske Universitet, Danmark