Ultrahurtig dynamik af elektroner og gittervibrationer i kvantematerialer

Ph.d.-forsvar, tirsdag den 13 oktober 2020. Klara Volckaert.

13.10.2020 | Sunitha Satkunam

Klara Caroline R. Volckaert

Under sine ph.d.-studier undersøgte Klara Volckaert den ultrahurtige opførsel af gitteret og elektroner inden for krystallinske materialer. Eksitation af elektroner med en let puls fra valensbåndet ind i ledningsbåndet styres af selektionsregler, der afhænger af systemets orbitalkarakter og geometri. Disse regler blev undersøgt med tidsopløste vinkelopløst fotoemissionsspektroskopi (TR-ARPES) i en klasse af materialer kaldet todimensionelle overgangsmetaldichalcogenider, hvor en stærk afhængighed af polarisationen af den eksiterende lyspuls og en stærk anisotropi i momentumrum blev fundet. Derudover blev der udviklet en ny teknik, der kan spore atomernes vibrationer i et gitter ned til femtosekund tidsrum, kaldet tidsopløste røntgenfotoelektrondiffraktion (TR-XPD). Denne nye metode blev brugt til at afbillede de kollektive svingninger af gitteret i en topologisk isolator.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Fysik og Astronomi, Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet.

Tid: tirsdag den 13 oktober 2020 kl. 13.15
Sted: Forsvaret afholdes online. For at modtage et link til begivenheden, send venligst en e-mail til Klara Volckaert, kvolckaert@phys.au.dk
Afhandlingens titel: Ultrahurtige elektroniske og vibrationsegenskaber ved Dirac-materialer
Kontaktinfo: Klara Volckaert, e-mail: kvolckaert@phsy.au.dk, tlf.: +45 60909855