Ultrakolde atomer under lup – lokalisation af enkelte atomer i et kvantegas mikroskop

Ph.d.-forsvar, tirsdag den 6. oktober 2020. Jens Schultz Laustsen.

06.10.2020 | Sunitha Satkunam

Jens Schultz Laustsen

Ved at fange ultrakolde atomer i et optisk gitter, lavet af laser lys, kan man simulere fysiske systemer, som man kan finde i naturen. Jens Schultz Laustsen byggede og karakteriserede under han ph.d. et nyt kvantegas mikroskop, som kan tage billede af atomer, fangede i disse optiske gitre. Positionen af atomer kan blive bestemt i alle tre rumlige retning ved brug af en tomografisk metode, hvor fokus af afbildningssystemet scannes under detektionen. Denne nye metode muliggør studier af nye spændende fysiske systemer, som tidligere ikke har været muligt at studere.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Fysik og Astronomi, Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet.

Tid: Tirsdag den 6. oktober 2020 kl. 15.00
Sted: Bygning 1534, lokale 125, AUD F, Ny Munkegade 118, 8000 Aarhus C.  Forsvaret sendes også online. For at modtage et link til begivenheden, send venligst en e-mail til Jens Schultz Laustsen,  jenslaustsen@phys.au.dk
Afhandlingens titel: Spatial tomography of single atoms in a quantum gas microscope
Kontaktinfo:
Jens Schultz Laustsen, e-mail: jenslaustsen@phys.au.dk, tel.: +45 20 67 54 62
Professor Mark Saffman, Department of Physics, University of Wisconsin–Madison, USA
Professor Christof Weitenberg, Institute of Laser Physics, University of Hamburg, Germany
Professor Steen Hannestad (formand), Institut for Fysik og Astronomi , Aarhus Universitet
Professor MSO Jacob Sherson, Institut for Fysik og Astronomi , Aarhus Universitet

Pga. situationen med coronavirus vil afhandlingen ikke ligge til gennemsyn på ph.d.-administrationens kontorer. I stedet kan interesserede rette henvendelse via følgende e-mailadresse: gradschool.nat@au.dk og få en digital kopi af ph.d.-afhandlingen. Bemærk, at i særlige tilfælde kan det være nødvendigt at indgå individuel aftale om gennemsyn af ph.d.-afhandlingen.