Dannelsen og udviklingen af binærstjerner og extrasolare planetsystemer

Ph.d.-forsvar, mandag d. 14 september 2020. Anders Zinck Justesen.

14.09.2020 | Sunitha Satkunam

Anders Zinck Justesen

I løbet af sit ph.d.-studium har Anders Zinck Justesen forsket i dannelsen og udviklingen af binærstjerner og planetsystemer. Nogle binærstjerner og planetsystemer findes med baneafstande på få procent af afstanden mellem Jorden og Solen. Det er uklart, hvordan disse tætte systemer dannes og udvikles. Anders Zinck Justesen har studeret, hvordan tidevandskræfter (de samme kræfter der giver anledning til tidevand på Jorden fra Månen) påvirker kredsløbsbanerne af tætte binærstjerner. Han fandt, at tidevandskræfter har en tydelig afhængighed af stjernetemperatur, en opdagelse der bekræfter en længe antaget, men tidligere ubekræftet teoretisk forudsigelse. Han har ligeledes forsket i, hvordan en kredsløbsbanes hældning (vinklen mellem en stjernes rotationsakse og baneplanet) afhænger af tidevandskræfter, og hvordan denne vinkel kan hjælpe med at afsløre dannelsen af tætte systemer.

De nye forskningsresultater bidrager til forståelsen af, hvordan binærstjerner og extrasolare planetsystemer dannes og udvikler sig, og tidevandskræfternes vigtige rolle i disse systemer.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Stellar Astrophysics Centre, Institut for Fysik og Astronomi, Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet.

Tid: Mandag den 14 september 2020 kl. 14:00
Sted:  Forsvaret afholdes online. For at modtage et link til begivenheden, send venligst en e-mail til Karsten Riisager  kvr@phys.au.dk
Afhandlingens titel: Stars, Binaries and Planets – Their Properties and System Architecture
Kontaktinfo: Anders Zinck Justesen, e-mail: justesen@phys.au.dk, tlf.: +45 60142521